Nina Campioni
Välkommen till mig, Nina heter jag och bor med min italienska man och två barn i ett hus i Enskede. Jag är journalist, krönikör, författare, programledare och driver podden Vattnet Går. Här blandas hållbart mode med feminism och italiensk pasta och familjeliv tillsammans med film, musik, tv och fotboll. Allt i en salig röra!
Annons

Veganlife – now what?

Artikeln innehåller reklamlänkar – läs mer här >

Vegansk matvecka

Okej hörrni, så har vi kört två veckors vegan-utmaning. Första veckan var jag riktigt bra (om jag får säga det själv) på att uppdatera och komma med recept. Andra veckan tågade modeveckan in och förstörde mitt bloggande så det blev liksom som det blev. SÅ, nu tänkte jag köra en liten utvärdering kring det här nya matlivet.

Annons

Veganlivet PLUS:
– det är roligt att lära sig nya maträtter
– det känns nyttigt och hälsosamt
– megaplus för miljön
– megaplus för djuren
– både jag och Simone har gått ner i vikt (inte för att det var målet eller att vi behövde det men ändå, trevligt på nått sätt)
– det är gott
– kul och nyttigt för förhållandet att ha ett gemensamt mål
– en härlig känsla att göra något bra för sig själv OCH för sin omvärld
– det finns alltid något att kallprata om med folk, istället för vädret liksom
– många produkter som funkar lika bra som vanliga, tex matlagninsgrädde från Oatly (reklamlänk via Apprl)

Annons

Veganlivet MINUS
– svårt vid sociala tillfällen, tex bröllop, födelsedagar, babyshowers, fredagsfikat på jobbet osv osv
– lite klurigt att hitta rätt bland alla ersättningar, tex att byta ut mozzarella mot fejkmozzarella gjord av sojabönor
– tveksamhet kring hur sojabönor produceras – inte det bästa valet alltid
– svårt att låta bli ibland, tex om vi gör en vegansk pasta så känns det nästintill omöjligt att inte riva parmesan över
– lite meckigt överlag att ställa om allt (såklart något som blir enklare med tiden)

Ungefär så känns det just nu. Vi har överlagt hemma i huset och kommit fram till att den här hållningen kommer funka för oss:
vi kommer fortsätta köra veganskt som bas och laga mat utifrån en vegansk hållning och köpa veganska produkter. Vi kommer dock i de fall vi känner att vi ”måste” tillåta oss att njuta då och då av tex parmesan och ingen kommer få skit om den tar en omelett på lunchen om det inte erbjuds något veganskt alternativ på restaurangen, eller om man äter en bit av bröllopstårtan på bröllopet. Det vi kan göra är att påverka vilka råvaror vi köper överlag, och det gäller ju allt. Ofta köper vi parmesan för ett helt år när vi är i Italien eller på Bondens Marknad eller ekologiskt i butik För vi kan ju verkligen påverka det vi äter, nu mer än någonsin. Det här tror jag kommer funka för oss och det känns som ett hållbart tänk som kan funka på lång sikt. Vad tror ni?

Tips är också att köpa hem produkter från tex Mathem så man får allt levererat hem till dörren. När man går i affär kan det vara svårt att hitta rätt tycker jag men här kan man liksom hitta både recept och söka upp veganska varor direkt så man hittar rätt. Så smart. Nu får man också 150 kr rabatt som ny kund, läs mer här.  (reklamlänk via Apprl)

Annons

16 kommentarer till “Veganlife – now what?”

 1. Anna skriver: 04 september, 2018

  Hej Nina! Så fint att se att du iaf har fler plus än minus och att ni kommer fortsätta äta mer växtbaserat 🙂
  Angående soja kan det vara intressant att läsa tex denna artikeln http://www.lakareforframtiden.se/kost-och-halsa/livsmedel/soja/ där en del myter och sanningar om soja tas upp, bl.a. produktionen. Hoppas den var till hjälp och lycka till!


  1. Nina Campioninina.elle.se skriver: 05 september, 2018

   Den länken tackar jag verkligen för, ska läsa direkt – fick info från kompis som jobbar i matvarubranschen och då lyssnar man ju kanske lite o-källkritiskt 🙂 ska läsa på!

   ja, absolut mest plus – så vi fortsätter på den inslagna vägen och ska försöka bli bättre och bättre på detta! Tack för peppen!!


 2. Jenny skriver: 05 september, 2018

  sojabönorna som görs till mat för människor, dvs tofu och fejkostar m.m, kommer 99 procent av alla ggr från Frankrike, så inte alls dåligt. Men vad tror du de flesta slaktdjur (kor, grisar m.m) matas med för foder minst 90% av gångerna, jo, soja! Och det är inte soja från frankrike, utan från Brasilien, där det skövlas regnskog för att få plats med all sojaodling som går till foder för djur som människan äter. Men det tänker ingen på…


 3. Jenny skriver: 05 september, 2018

  har du ens provat dom veganska parmesanostarna som finns i sthlm som jag länkade till? Känns som om att det är mkt att ni går på vana hellre än att prova. Visste du ens att parmesan innehåller kalvmage, yuck.


  1. Nina Campioninina.elle.se skriver: 05 september, 2018

   Men måste du vara så himla arg?
   Du har ju ingen aning om vad jag testat eller inte och så attackerar du direkt? Fattar ingenting. Vi gör så gott vi kan, vi testar och lär oss – men vi har ju precis börjat – kan en människa inte få prova sig fram och försöka bli en bättre människa utan att få skäll? Jag ska gladeligen testa dina parmesantips men vi har ännu inte hunnit – som sagt, vi har bara provat i två veckor, det tar tid med en hel omställning speciellt när man har små barn som inte vill äta allt som ställs på bordet. Hoppas återigen på en trevlig ton.

   jag tackar för informationen om sojabönor, den info jag fått kommer från folk i matvarubranschen så tänkte att de hade koll men kanske har du rätt – jag får läsa på lite till, tack!


   1. Jenny skriver: 05 september, 2018

    Jag är inte arg.
    Men när folk säger att dom inte kan sluta äta parmesan för att det inte finns någon ersättning, när dom inte ens har provat, eller ens läser på om hur det är att vara vegan, att det inte bara går att byta ut, ja då är det ju en självklarhet att det är jobbigt att vara vegan. Ingen skulle klara av det.
    Och att inte ens veta om att man måste ta b12 är ju en annan sak. Det är ju en av de saker som man läser om först när man ska gå över till vegansk.
    Det är därför så många som provar veganskt blir trötta o helt slut, för dom tror att man bara ska ta bort köttet och mjölken, så blir det veganskt. Men så funkar det ju inte.


    1. Nina Campioninina.elle.se skriver: 05 september, 2018

     Hmmm, men jag har aldrig sagt något om att jag känner mig trött? Tvärtemot känner jag mig piggare och starkare än någonsin.
     och B12 – yes, det hade jag ju fått berättat för mig – var säger jag något om det?

     och ok, du kanske inte var arg – jag ska inte sätta ord på dina känslor men din ton var inte särskilt trevlig.
     Sen skriver jag inte heller att det inte finns ersättning jag säger bara att det är lite svårt för oss att byta tankesätt med en italiensk man i familjen som är uppvuxen på parmesan – det måste väl ändå vara ok att tycka saker är svårt??

     Jag kommer aldrig bli en perfekt människa men jag kommer försöka göra så många bra val jag bara kan – och jag hoppas jag kan inspirera någon annan att kanske tänka efter lite när de handlar nästa gång. det tycker jag vore toppen. Kanske det inte räcker för dig men för mig räcker det långt.


    2. Nina Campioninina.elle.se skriver: 05 september, 2018

     Obs – vi har inte på något sätt uteslutit vegansk parmesan – vi har bara inte hunnit testa det än. Som sagt, det här var två veckors prov – vi kommer köpa vegansk parmesan och prova, det har hela tiden varit tanken. Men – vi har också jobb, två barn och hus så att vi inte hunnit köpa in exakt allt än beror ju mycket på livet i stort också.


 4. Isadora skriver: 05 september, 2018

  Starkt jobbat! Just rutin-köttätandet för mättnad har jag slutat med helt, men äter allt fast i mindre mängder. Gårdagens middag blev ungsbakt spetskål, varm potatissallad, riven morot och ett halvt grillat isterband. Absolut inte veganskt, men nyttigt och klimatsmart.


  1. Nina Campioninina.elle.se skriver: 05 september, 2018

   Så himla bra! Vi kan alla göra något liksom! Super, heja dig!


 5. Maria Sandberg skriver: 09 september, 2018

  Hej Nina! Du har kanske redan hört talas om Ella Mills (Deliciously Ella), men jag vill tipsa om hennes senaste bok som kom ut nu i augusti, bara veganska recept och så mycket gott! (Finns dock bara på engelska). Har själv två små barn och en man som är fast i ”husmanskost”- träsket men lagar iallafall veganskt två- till tre dagar i veckan, de äter mer och mer så häng i- smaklökarna ändras och allt smakar mer och bättre, tycker jag! ?


  1. Nina Campioninina.elle.se skriver: 10 september, 2018

   Vilket toppentips!!! Henne har inte hört talas om – så verkligen supertack! Skriver upp direkt! Heja oss som gör vad vi kan! Kram!


   1. Maria Sandberg skriver: 10 september, 2018

    Precis så är det, man måste börja någonstans och Rom byggdes ju inte på en dag heller eller vad säger man? (Även om det kanske var något mastigare än att ändra matvanor haha) men alla livsstils- förändringar tar tid! Hoppas att du får lite inspiration från Ella som sagt! Kram och heja!


    1. Nina Campioninina.elle.se skriver: 12 september, 2018

     Hahah ja kanske lite mastigare men tja, italienska städer är ju lite halvkackigt byggda även om de är vackra 🙂
     tusen tack igen! kram


 6. vita_margarita skriver: 09 april, 2020

  Ursäkta en novis: det är ju en del tillsatser i mejeriersättningarna? Hur tänker man som vegan runt det? Kan väl inte vara speciellt bra?


  1. Nina Campioni skriver: 09 april, 2020

   Hmm nu hänger jag inte heller med – är också novis. Mejeriersättningarna – är det produkter som är ”istället för mjölkbaserat”? Vilka tillsatser är det du tänker på då? Jag har ingen koll – surhetsreglerande medel står det på havremjölken vi använder men annars är det inget konstigt vad jag kan se?


Dela på:
Annons
Laddar
https://ninacampioni.motherhood.se/hostens-hetaste-mode/