Nina Campioni
Välkommen till mig, Nina heter jag och bor med min italienska man och två barn i ett hus i Enskede. Jag är journalist, krönikör, författare, programledare och driver podden Vattnet Går. Här blandas hållbart mode med feminism och italiensk pasta och familjeliv tillsammans med film, musik, tv och fotboll. Allt i en salig röra!
Annons

Sprutor och födelsedagar

Ok så ni kanske minns att jag tänkte att värmen i Italien skulle få min förkylning att försvinna vips men det har istället bara gått åt helt fel håll. Jag hostar mer och mer, det piper och rosslar när jag andas och näsan bara rinner. Jag tänkte jag  därmed skulle berätta vad som händer i Italien när man är förkyld.

Annons

I Sverige hade jag inte gjort någonting. Jag hade gått med min hosta, ridit ut skiten och blivit frisk säkert någon vecka senare. Jag hade aldrig kommit på tanken att ens ringa 1177 för rådgivning. Kanske är det knasigt tänk med tanke på att jag ju faktiskt betalat skatt i hela mitt liv för rätten till sådan rådgivning.

Annons

Anyway. I Italien har det tjatats sedan dag 1 om att vi borde ringa doktorn, nej nej säger jag, det är bara en förkylning – vad kan hen göra åt det? Men så igår när jag vaknade med mer rossel i bröstet än tidigare gav jag med mig. Två timmar senare dök läkaren upp (jag har träffat honom en gång tidigare och var beredd), han småsprang upp alla de 50 trappstegen till huset och svettades och andades häftigt i sina snabba solglasögon, jeans och t-shirt och med sin doktorsväska i högsta hugg. Salve, salve!

Allora, vad är problemet? Jag förklarade och han lyssnade på lungorna samtidigt som barnen nyfiket sprang runt våra ben. 2 minuter senare skriver han ut antibiotika och kortison. Ohoj, tänker jag, snabba puckar. Jag är ju dessutom väldigt Lost in translation här och läkaren pratar SNABBT, Simone hinner knappt översätta allt samtidigt vi också har en kär svärfar som gärna lägger sig i det mesta och anser sig kunna allt, även sådant man behöver läkarutbildning för att kunna.

Plötsligt börjar läkaren plocka fram en stor jäkla spruta, samtidigt ringer det på dörren för blomleverans då svärmor fyller år samma dag. Hurra och hej å hå och PANG så smäcker han dit sprutan i axeln och jag reagera CIRKA exakt som killen ovan i klippet. Samtidigt försöker Simone förklara att det är kortison jag får som ska göra att det enklare att andas utan rossel eftersom jag har bronkit.

Bronkit? Jaha, det hade ju varit kul att veta innan jag fick en tio centimeters spruta i armen. Men, här behandlar man i stort sett ALLT med antibiotika och kortison, det hjälper mot allt. Toppen. Antibiotikaresistens är ingen stor grej här som ni förstår…

Annons

Extra kul att gå in på 1177 efteråt och läsa om Bronkit ”att dricka vatten gör att slemmet blir enklare att hosta upp”. Haha. Skilda världar ändå.

Behöver jag förklara att vi inte hade ro att ta bilder under denna cirkus, hade annars gärna bjussat på en Look of the Day med denna superläkare, haha.

 

2 kommentarer till “Sprutor och födelsedagar”

  1. Ann-Christin Johansson skriver: 22 mars, 2019

    Herregud, mycket kortison för kroppen att hanterar, hoppas dock att det hjälper.


    1. Nina Campioninina.elle.se skriver: 23 mars, 2019

      Ja det var en chock haha, har inte gjort så stor skillnad än direkt tycker jag..


Dela på:
Annons
Laddar
https://ninacampioni.motherhood.se/naturlig-lekplats/