Nina Campioni
Välkommen till mig, Nina heter jag och bor med min italienska man och två barn i ett hus i Enskede. Jag är journalist, krönikör, författare, programledare och driver podden Vattnet Går. Här blandas hållbart mode med feminism och italiensk pasta och familjeliv tillsammans med film, musik, tv och fotboll. Allt i en salig röra!
Annons

Recept: veganska kanelbullar

Recept veganska kanelbullar

Tjihoo för när man upptäcker att man faktiskt kan leva exakt precis som vanligt trots en vegansk mathållning. Det är ju inte ens svårt. Sen det där med att ”leva som vanligt” är kanske inte helt sant då jag gjort kanelbullar på egen hand endast två gånger i mitt liv. Så kanske blir det mer kalasigt till och med att vara vegan? Sanningen är nog där mitt emellan och att jag drog till med bullbakning efter att Essie tjatat om glass och godis en måndag. Vad ska en stackars mamma göra mer än att locka med annat form av socker? Typ… I alla fall, jag lade upp det på instagram och hej vad många ni var som ville ha recept! Så det kommer här!

Annons

Recept: veganska ursmaskiga kanelbullar (originalreceptet som jag ändrat lite i har jag snott från Amelia och det hittar ni här!)

Annons

Ingredienser:
3 dl havremjölk eller annan typ av plantbased ”mjölk”
2 dl vatten
50 g jäst
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
0.5 tsk salt
150 g mjölkfritt margarin, rumsvarmt
12-15 dl vetemjöl

Fyllning:
200 g mjölkfritt margarin, rumsvarmt
1.5 dl socker
1 tsk vaniljpulver
0.5 dl mald kanel

Sockerlag:
1.5 dl strösocker
1.5 dl vatten

Garnering:
pärlsocker

Annons

Sähär gör du: 

  • vispa ihop ingredienserna till fyllningen med en elvisp, slicka sen elvisparna rena – gott!
  • hetta upp vattnet lite på spisen
  • ta fram din assisten om du har någon, livet blir enklare då. Smula ner jästen i det varma vattnet och havremjölken och rör runt. Tillsätt sen socker, vaniljsocker och salt och så låter du assistenten jobba lite tills du ser att jästen smält.
  • lägg i smöret i små bitar och tillsätt mjölet lite åt gången samtidigt som assistenten kör på. När degen släpper från bunken så räcker det med mjöl.
  • lägg upp degen på bord och jobba in lite mer mjöl så att den inte kladdar och fastnar på dina händer, i denna rörelse känner du dig precis som din egen mamma (om hon bakade bullar) och det känns fint.
  • dela degen i två delar och kavla ut ena delen till en stor rektangel, bred på fyllning och gör sen ett treslag
  • skär ca 2 cm breda remsor av degen, tvinna dem och snurra ihop dem och få till en knut, lägg sen på plåt. Eftersom din mamma kanske inte gjorde sina bullar exakt såhär så känner du dig plötsligt lite vuxen som gör egna typer av bullar och det är också rätt härlig känsla.
  • När du gjort likadant med den andra delen så låter du bullarna jäsa ca 1,5 timme under duk.
  • Sätt ugnen på 225 grader och grädda sen ca 8-9 minuter.
  • När bullarna är i ugnen gör du sockerlagen – detta är ju lite överkurs och är kanske inte helt jädra nödvändigt men det blir en härlig yta och så får du mer socker, mmmm. Du bara kokar socker och vatten på spisen några minuter och när bullarna är färdig penslar du direkt med sockerlagen. Strö sedan lite pärlsocker på och ät så fort de svalnat lite. MUMS!

Ät gott, må bra och var lycklig! Smaklig fika!

Dela på:
Annons
Laddar
https://ninacampioni.motherhood.se/sportens-ar/