Nina Campioni
Välkommen till mig, Nina heter jag och bor med min italienska man och två barn i ett hus i Enskede. Jag är journalist, krönikör, författare, programledare och driver podden Vattnet Går. Här blandas hållbart mode med feminism och italiensk pasta och familjeliv tillsammans med film, musik, tv och fotboll. Allt i en salig röra!
Annons

Panta dina kläder!

Nu återvinner vi kläder!

Ni som hängt med mig ett tag här i bloggen vet att jag har ett stort intresse för miljö och, ja överlag överlevnaden av den här fina planeten som vi kallar vårt hem. Ni vet att jag älskar att shoppa second hand och att både fynda och sälja själv på loppisar. Jag tror också att en och annan snappat upp att jag brukar lämna in kläder till återvinning. Och det tänkte jag ta tillfället i akt och prata mer kring nu!

Nu återvinner vi kläder!

Visste du att varje svensk gör av med ungefär 8 kilo textilier varje år? En del slänger det rakt i soptunnan utan att reflektera. Inte så konstigt kanske eftersom man sällan slänger 8 kilo på en gång. Det blir en ensam socka här och där, en trasig trosa en annan gång. Men tillsammans blir det mycket. Och i stort sett allt det skulle kunna återvinnas istället för att läggas på tippen och förstöra miljön.

Nu återvinner vi kläder!Men vad ska jag då göra med den där dumma strumpan som inte har någon kompis? Jo, det ska jag tala om för dig. Det är nämligen helt sinnessjukt lätt att vara en miljöhjälte i vardagen. Jag brukar göra såhär: varje gång jag rensar min och mina barns garderob (det blir ju rätt ofta eftersom de växer så otroligt fort) så lägger jag alla plaggen i tre högar.

Nu återvinner vi kläder!

En hög som är för plagg som är fina och har ett ekonomiskt värde – de lägger jag i min säljarhög. Sen en hög av plagg som det inte är något fel på mer än att de inte känns så kul längre, de kanske är för små för barnen och de funkar helt enkelt inte längre  – de hamnar i min skänkahög och hamnar till slut oftast hos Myrorna. Och så den tredje högen, här hamnar alla kläder och textilier som är trasiga och eller har någon härlig fläck som envetet stannar kvar. Detta går till återvinning.  Nu återvinner vi kläder!

Häromdagen kom till exempel Rocco hem från förskolan med en stor reva i baken. Helt omöjligt att laga och därmed, rakt ner i återvinningskassen.

Sen behåller jag den påsen tills den är full. Den ligger på sin plats bredvid all annan återvinning som plast, kartong och metall och väntar på sin tid att tömmas. När den sen är proppad med textilier, ja då tar jag med den nästa gång jag vet med mig att jag ska gå förbi en H&M-butik.

Nu återvinner vi kläder!

För det är nämligen så, och det här underlättar verkligen för ALLA. Att H&M tar emot kläder och textilier från ALLA märken i ALLA skick. Det betyder att du kan lämna in ditt gamla trasiga lakan, dina barns sönderlekta jeans och din egen sportbh som tappat stunsen – oavsett var du köpt dem från början. Hur bra är inte det?

Nu återvinner vi kläder!

När du väl sen har med dig din lilla kasse så går du in i närmsta butik och letar upp den lilla containern som ALLA H&Ms butiker har i hela världen. Ser du den inte direkt så är det bara att fråga i kassan, den står oftast där.

Nu återvinner vi kläder!

Sen kan du glatt lämna in dina trasiga och uttjänta kläder med vetskapen att du gör något gott. För nu åker snart dina gamla kläder till Tyskland och blir till hela och nya produkter. En del av materialet blir nya kläder, en del blir till exempel stoppning i bilar eller isolation (jag har själv varit på besök i Tyskland och följt hela kedjan, läs gärna mer här!). Huvudsaken är att ditt skräp får nytt liv, istället för att långsamt ruttna ute i miljön.

Nu återvinner vi kläder!

Jag kanske är blödig (eh, jo tack det vet ni att jag är) men varje gång jag lämnar mina textilier till återvinning så känner jag mig lite stolt och rak i ryggen. Det ÄR en fin känsla att göra det man kan för något större än en själv. Nu återvinner vi kläder!

Och, om du har svårt för att komma ihåg det här med att återvinna dina plagg. Se det som att du pantar kläder! Jag menar, du ser antagligen det som en självklarhet att panta dina burkar och sen få 50 öre i pant? Inte sjutton slänger du din cola-flaska i naturen? Varför då göra det med kläder? På H&M får du en värdekupong istället, precis som en vanlig pant!

Foto: Beata Holmgren @ Studio Emma Svensson

2 kommentarer till “Panta dina kläder!”

 1. Jenny skriver: 27 september, 2018

  tkr alla borde se den här dokumentären som CBC i Canada har gjort om just recycling, och där visar det sig att H&M inte alls är så bra med det här med återvinningen. deras kläder som dom får från återvinningen säljs vidare till second hand butiker, men mkt vill inte ens dom ha, så det skickas till Afrika där det säljs, men mkt av kläderna säljs inte ens där. så det hamnar på en soptipp där kläderna sedan bränns. inte alls bra 🙁
  https://www.youtube.com/watch?v=-nPq6iX_XGQ


  1. Nina Campioninina.elle.se skriver: 03 oktober, 2018

   Hej! Vad grymt att du kommenterar och att du engagerar dig!
   Intressant filmklipp, om jag ska dela mina egna tankar kring det här så tror jag att situationen lite mer komplex än vad som illustreras i filmen.
   Om vi nu tar H&M som exempel, så har jag genom samtal med dem som jobbar direkt med detta förstått att deras vision är att skapa en beteendeförändring inom branschen och att arbeta för en cirkulär modeindustri. Klädinsamlingen är en del av detta.
   Men självklart finns det många utmaningar kvar, som för ett enskilt företag kan vara svåra att hantera hela vägen till tredje och fjärde part – som ju också är en del i det här kretsloppet.
   Men vad gäller t.ex. klädinsamlingen, så arbetar H&M med externa parter som delar deras vision om att uppnå en cirkulär modeframtid och som de kan ställa krav på för att man gemensamt (tillsammans med oss konsumenter) ska uppnå det målet och den framtidsbilden. Ett exempel är I:Collect i Tyskland, som är det företag som tar över alla plagg som lämnas i H&M:s butiker. (De samlar in boxarna och sorterar sedan plaggen i tre olika kategorier. Kläder som kan användas igen säljs som second hand. Uttjänta kläder och textilier görs om till andra produkter, till exempel städtrasor. Allt annat blir till textilfiber som används som till exempel isolering.)

   Jag har själv varit på I:Collect och lärt mig mer om hur deras processer ser ut och fungerar och vet därför att I:collect i sin tur samarbetar med seriösa aktörer – som ser till att t.ex. plaggen som skänks till second hand är behövande organisationer runt om i världen. Jag tycker att det är jättebra att man som konsument är källkritisk – det visar att man bryr sig. Och det är just detta som behövs. Att alla parter som på ett eller annat sätt är en del av det här modekretsloppet tar sitt ansvar så att vi tillsammans tar hand om vår planet. Stor kram, Nina, fortsätt kämpa för en bättre värld – du behövs!!


Dela på:
Annons
Laddar
https://ninacampioni.motherhood.se/har-hittar-du-vintage-levis-501/