Nina Campioni
Välkommen till mig, Nina heter jag och bor med min italienska man och två barn i ett hus i Enskede. Jag är journalist, krönikör, författare, programledare och driver podden Vattnet Går. Här blandas hållbart mode med feminism och italiensk pasta och familjeliv tillsammans med film, musik, tv och fotboll. Allt i en salig röra!
Annons

Hur jag ska rösta!

Nina Campioni Susanne Histrup

Obs: Frida och Susanne har inget med min text att göra – de är bara så tjusiga att ha med på bild. 

Okej hörrni, bara några få få FÅ dagar kvar till detta extremt viktiga val. Eller alla val som kommer vart fjärde år är extremt viktiga. Det kan vi inte prata om nog. Att soffligga och rösta blankt är INTE att ta ansvar för sin demokrati och för sitt liv. Om man skippar att rösta så har man ingen som helst rätt att klaga det minsta på något på fyra hela år – tänk på det. Nu tror jag inte att ni, kära läsare, kommer vara lata och inte rösta men jag tycker ändå det är så viktigt att påminna om vikten av att lägga sin röst och inse värdet i denna handling. Amen osv.

Annons

Nu tänkte jag då berätta vad jag kommer rösta på i år. Det har varit det svåraste valet någonsin för mig att komma fram till. Jag har velat fram och tillbaka, läst på, lyssnat på vänner och tvekat och ibland varit helt säker för att sen vackla igen. Vad har jag klurat på då?

Annons

Jag har tänkt på allt från taktik – alltså, ska man försöka göra så att Sossarna blir så stora som möjligt för att kunna stå över inverkan från SD så mycket som möjligt? Ska jag rösta på FI för att ge dem det där sista halmstrået att komma in i riksdagen? Ska jag min vana trogen rösta MP eftersom jag alltid brukar göra det? Ska jag rösta V eftersom de om några är i opposition till SD och då ge oppositionen så mycket styrka det bara går? Ska jag rösta C eftersom Annie ändå är en statsminister-kandidat att försöka pusha?

Gud, en kan bli matt för mindre alltså.

Till slut var jag tvungen att göra såhär och det är att fråga mig själv: vilken är den absolut viktigaste frågan för mig?

Och då är svaret enkelt: klimatet.

Annons

Jag tänker som så att lyckas vi inte bevara vår miljö och jobba med klimatfrågorna så spelar ingenting längre någon roll. Då spelar det ingen roll om vi har för många invandrare eller för få, det spelar ingen roll om vi har genusvetare på förskolorna, det spelar ingen roll om vårdköerna är för långa. Inget spelar någon roll om vi inte räddar vår planet. Så är det bara.

Enligt mig.

Därför lägger jag min röst på MP i riksdagen på söndag. När det gäller kommun och landsting kommer jag nog lägga min röst på FI.

Jag berättar vad jag rösta på eftersom jag tycker att hela debatten och diskursen på nätet har handlat om att INTE rösta si eller så för DE och DOM gör si eller säger så. En jävla massa skylla ifrån sig-saker, och jag är absolut inte oskyldig till det, jag har tagit varje tillfälle jag kan för att försöka omvända potentiella SD-röstare. Men det verkar inte spela någon roll vad alla SD-kommunpolitiker säger eller gör. De är ändå ”sanningssägare”. Så då skiter jag i det och försöker visa på hur jag tänker framåt istället. Kanske jag inspirera någon på det viset istället.

Annons

Så heja demokratin. Må de ljusa visionärerna vinna och inte mörkrets hatare. 

10 kommentarer till “Hur jag ska rösta!”

 1. Julia skriver: 07 september, 2018

  KLIMATET ÄR ALLT! Dock så har Naturskyddsföreningen utrett, att det faktiskt inte längre är MP (trots sitt namn) som har den bästa miljöpolitiken, utan V! Jag kommer själv rösta V i år, istället för MP, just för att jag uppriktigt litar på den rapporten. (Röstar också F! i kommun och landsting.)

  Men vill bara tipsa, om klimatet är din hjärtefråga!

  KRAM

  Källa finns bland anat här:
  https://omni.se/naturskyddsforeningen-v-basta-partiet-for-miljon/a/Rxw5e8


  1. Nina Campioninina.elle.se skriver: 07 september, 2018

   Vet du – det är exakt detta jag velat med, har ju fått detta förklarat också för mig att V är väldigt prograssiva och bra på klimatet. Dock så pratade jag med bästis som är pressansvarig på Greenpeace igår och han håller helt med om att V också är grymma men sa samtidigt att det är ju itne som att MP suttit på ändan och inte gjort något alls utan varit högst livsviktiga i väldigt stora lagomställningar tex, flygskatten inte minst. Så då kände jag mig ändå lugnad på något vis och kör nog på MP som jag brukar – men HELT MED på att V är ett superalternativ och jag hade lätt kunnat rösta V också! Kör hårt!!
   ps: än är det inte försent för mig att ändra mig och rösta V jag också 🙂


 2. Lina skriver: 07 september, 2018

  Jag håller helt med! ?


  1. Nina Campioninina.elle.se skriver: 07 september, 2018

   Vad roligt att höra!! framåt!!!


 3. Jenny skriver: 07 september, 2018

  Jättebra! Är så ledsen att många bloggare i Sverige kommer lägga sina röster på allianspartierna.
  Det viktigaste är ju miljön och att bry sig om alla! Även dom allra fattigaste! Och inte bara bry sig om sig själva och rika i samhället som redan har det bra!


  1. Johanna skriver: 08 september, 2018

   Håller med dig! Följer inte Kenza men blev så glad nör hon gick ut med att hon röstar rött. Annars verkar just den yngre delen av stockholmska modebloggmaffian vara de blåas starkaste demografi ?. De är väl för unga och bortskämda för att kunna bry sig om andra människor.


   1. Nina Campioninina.elle.se skriver: 10 september, 2018

    Ja! Jag också!! Så grymt!
    Nej jag vet faktiskt inte riktigt hur de tänker – men antar att de tänker mer på sig själva och sina egna företag, vad som är bäst för dem att tjäna så mkt pengar som möjligt. Sen är det nog också så att de blåa har varit smarta på att lobba in sig hos de unga influenserna…


  2. Nina Campioninina.elle.se skriver: 10 september, 2018

   Ja det känns väldigt tråkigt, jag håller med – har inte hört hur de argumenterar för sitt val men håller med dig i allt du skriver! <3


 4. Hannahannarosell.se skriver: 07 september, 2018

  Så sympatiskt!


  1. Nina Campioninina.elle.se skriver: 10 september, 2018

   Kul att höra! Sympati är framtidens ord!!


Dela på:
Annons
Laddar
https://ninacampioni.motherhood.se/fashionweek-mina-favoriter/