Nina Campioni
Välkommen till mig, Nina heter jag och bor med min italienska man och två barn i ett hus i Enskede. Jag är journalist, krönikör, författare, programledare och driver podden Vattnet Går. Här blandas hållbart mode med feminism och italiensk pasta och familjeliv tillsammans med film, musik, tv och fotboll. Allt i en salig röra!
Annons

Ekologiska nyheter från skönhet – och modevärlden

Artikeln innehåller reklamlänkar – läs mer här >

En vacker promenad en sommarkväll i Stuveryd, Blekinge

Ojoj nu var det längesen vi körde lite hållbara nyheter från modevärlden – men nu är det äntligen dags att samla ihop ett litet gäng trevliga nyheter. Som ni alla är medvetna om så är vi ju inte DÄR än helt i modevärlden, den är långt ifrån perfekt. Men varje steg mot en bättre värld räknas enligt mig så nu ska vi se vad som hänt sen sist!

Annons

Annons

Alexander Stutterheim som i vanliga fall gör fantastiska regnrockar har nu ännu ett märke vid namn John Sterner, vilket också är hans morfars namn. John Sterner-kollektionen är en tidlös garderob med stickade plagg i unisexmodeller skapade av ekologisk merinoull från får på Öland.

Såhär säger Alexander själv:
”Jag ville skapa ett märke och produkter som kan mäta sig internationellt, men inte bara med design utan även vad gäller värderingar. Jag sa till mig själv; nu ska vi se här om vi kan starta ett ekologiskt, svenskt Hermès med samhällsansvar och spännande autentisk berättelse samt hantverk och råvara i
fokus. Haha, eventuellt bär jag på en självplågaren, för detta är både gränslöst — och nästintill ekonomiskt omöjliga DNA att starta med.”

Annons

By Melina gör det enklare för kund att välja hållbart genom ny märkning och bättre material så som återvunnen polyester och annat. Läs mer om deras nya märkning och vad deras plagg innehåller här.  (reklamlänk via Apprl)

Acne Studios lanserar konceptet ”Repurposed”– ett annat ord för recycle kan man säga där man helt enkelt syr och designar nytt från överblivet material och överblivna plagg. Och snyggt blir det!

Den stora favoriten Remake (som är Stockholms Stadsmissions egna modevarumärke där man gör precis det som Acne gör ovan och DESSUTOM skapar arbetstillfällen för en målgrupp som inte superlätt kommer in på arbetsmarknaden) startat äntligen egen webbshop! I shoppen finns förutom Remakes egna plagg också Repair som är plagg och väskor som man lagat och gjort lite extra fina och också Reloved som är utvalda secondhand-plagg. Så JÄKLA bra!

Annons

Och på tal om att reparera så lanserar H&M nu återvinningssystemet Looop. Och här snackar vi teknik, för det är nämligen en ny typ av maskin som kan omvandla dina gamla plagg till nya läckra. Looop använder en teknik som bryter ner gamla plagg till textilfibrer som sedan kan användas för att
göra nya plagg. I processen rengörs de gamla plaggen och strimlas till fibrer som sedan, ihop med en
del adderade råmaterial, spinns till garn och stickas till nya plagg. Maskinen använder inte vatten
eller kemikalier, så utöver att ta till vara på befintliga resurser har processen en väldigt låg
klimatpåverkan. Visst låter det typ som magi!? Tjänsten kostar 100 kronor för H&M-medlemmar och 150 kronor för icke-medlemmar. Pengarna går oavkortat till forskning för utveckling av hållbara material. Läs mer här. 

Dela på:
Annons
Laddar
https://ninacampioni.motherhood.se/ootd-jeans-love/