Nina Campioni
Välkommen till mig, Nina heter jag och bor med min italienska man och två barn i ett hus i Enskede. Jag är journalist, krönikör, författare, programledare och driver podden Vattnet Går. Här blandas hållbart mode med feminism och italiensk pasta och familjeliv tillsammans med film, musik, tv och fotboll. Allt i en salig röra!
Annons

Boktipset!

Artikeln innehåller reklamlänkar – läs mer här >

Hörrni jag har förstått att ni uppskattar när jag tipsar om böcker – kul!! Jag älskar ju böcker, men som ni vet så har läsandet gått ner rätt rejält sedan en fick barn men jag kämpar ständigt med att höja kvoten. De senaste åtgärderna för detta har varit minst två kvällar i veckan utan Netflix i sängen och att börja lyssna mer på ljudbok. Det gör att jag lyssnar både när jag är ute på promenad, åker tunnelbana (inte så ofta just nu iofs) och faktiskt också ibland på jobbet när man grejar med saker som tål dubbel koncentration. Anyway, målet är att komma igång med läsandet rejält den här hösten – hoppas ni är med mig. Tänkte berätta om de fem böcker som ligger på min ”att-läsa”-lista. Det är alltså inte böcker jag själv läst och därmed rekommenderar utan böcker jag SKA läsa.

Annons

Katarina Wennstam – Dockorna. Jag beundrar Wennstam så otroligt mycket som människa och journalist och läser gärna allt hon bjuder på.
”När den framgångsrike manusförfattaren Julian Gross bjuder släkt och vänner på 50-årsfest blir det ett hejdundrande kalas. Men något händer på festen och morgonen därpå hittas födelsedagsbarnet död på Söder Mälarstrand. Charlotta Lugn tar sig an fallet och snart leder spåren henne tillbaka till en annan tid, när hon var en mindre erfaren polis och lagstiftningen såg annorlunda ut. Varför ville någon döda Julian Gross? Och hur hänger hans död samman med ett antal ouppklarade fall från Göteborg?”

Annons

Mian Lodalen, Lisa och Lilly, jag har faktiskt aldrig läst Mian men det känns lite som något man borde göra!? Någon som har erfarenhet? Ska i alla fall testa nu och den här förklaringen till boken känns ju SÅ indragande:
”Lisa och Lilly smiter hemifrån och möts första gången en varm sommarkväll på en hemlig dans vid Årstaviken. Drygt ett år senare, i september 1911, hittas deras sammanbundna kroppar i Hammarby sjö. Mot en fond av den dynamiska tiden kring förra sekelskiftet, i ett Stockholm som då mer än något annat var kvinnornas, ungdomarnas och arbetarnas stad, följer vi Lisa och Lilly under deras omtumlande sista år i livet.”

Delia Owens, Där kräftorna sjunger (reklamlänk via Adtraction) . Är det någon bok som synts all over social media den här sommaren så är det den här boken, och jag rycks med och vill veta varför.
”Kya Clark lever ensam och i samspel med naturen utanför en liten stad vid North Carolinas kust. Byborna kallar henne ”Träskflickan” och har i många år spridit elaka rykten om henne. När en stilig quarterback hittas död i våtmarken blir hon därför omedelbart misstänkt och en mordutredning inleds. ”

Patrik Lundberg, Fjärilsvägen. Jag, precis som många andra, imponerades av Patriks debut Gul Utanpå (reklamlänk via Adtraction) och vill verkligen se hur han fortsätter berättelsen om sitt liv och om Sveriges klassamhälle.
”När Birgitta Lundberg föddes fanns det hopp, även om hennes liv. I rekordårens och folkhemmets Sverige kunde en arbetarflicka på landsbygden gå åtta år i skolan, ett år i husmoderskola och få ett kontorsjobb måndagen efter examen. Hon kunde spara till körkort och bil, åka på dans och hitta kärleken.Snart levde Birgitta Lundberg den svenska drömmen: Make, två barn. Volvo och villa. En välfärd som fanns där när hon behövde den.Sedan kom 1990-talets finanskris. Skilsmässan och stressen. Fattigdomen. Barnens liv till varje pris.”

Annons

Alex Schulman, Överlevarna. (reklamlänk via Adtraction) Jag är otroligt imponerad av Alex tidigare böcker, de har gripit tag i mig på flera plan så jag ser verkligen fram emot hans fortsatta terapisessioner i skriftform.
Han trycker telefonen hårt mot örat. Varför ingriper han inte? Han ser ner för slänten som mynnar ut i sjön. Han ser ladan och bastuhuset och uteplatsen med de vita plaststolarna, grusstigen som leder upp för berget. Han ser konturerna av bröderna som försöker döda varandra, en enorm slutscen vid det vattenbryn som varit fonden för hela historien. Det är ingen värdig final, men kanske väntad. Hur hade de annars tänkt att detta skulle sluta?”

Har du läst någon av böckerna!? Någon som var en favorit? Berätta!!
Ps: du får lyssna helt gratis i en månad på Bookbeat om du använder koden NINA 

8 kommentarer till “Boktipset!”

 1. Johanna skriver: 17 september, 2020

  Läste ”Där kräftorna sjunger” i somras men den engelska originalversionen. Hoppas att den svenska översättningen är bra för språket och miljöbeskrivningarna är magiska!! Och själva boken likaså.


  1. Nina Campioni skriver: 18 september, 2020

   Ja vad kul – det känns som att ALLA läste den i somras, såg den överallt – sånt genomslag. Kanske man borde läsa den på engelska då?


 2. Anna skriver: 17 september, 2020

  Där kräftorna sjunger! Bra och fin, man liksom SER miljöerna. Har en av Alex Schulman men nåt liksom tar emot att läsa den, då jag inte är ett fan av honom…


  1. Nina Campioni skriver: 18 september, 2020

   Åh vad kul – då ser jag fram emot att läsa den!
   nej, jag vet, han är problematisk… jag är verkligen inget fan heller av honom som person men han skriver otroligt och man får en nyckel till varför han blivit som han blivit vilket gör det lite intressant.


   1. Åsa skriver: 27 september, 2020

    Har helt ändrat inställning till Alex både efter att han läst hans böcker men också lyssnat på Alex & Sigge i flera år nu (lite fredagstradition för mig). Jag upplever honom som djupt mänsklig på alla plan och transparent även med såna sidor en själv liksom hellre hade mörkat för andra….och den transparensen beundrar jag. Inte helt vanlig förmåga hos 70-talistmännen, om en säger så!


    1. Nina Campioni skriver: 01 oktober, 2020

     Det är SÅ sant – verkligen långt ifrån alla män som vågar visa de sidorna och samtidigt vara ärliga med att de föraktar sig själva osv. Han skriver otroligt bra och som du säger får man en helt annan förståelse för vem han är och hur det blivit så.


 3. Åsa skriver: 27 september, 2020

  Apropå Mian Lodalen – kom att tänka på en gammal favorit av Louise Boije af Gennäs; Stjärnor utan svindel, som handlar om hennes och Mians förhållande. En helt otrolig bok!


  1. Nina Campioni skriver: 01 oktober, 2020

   åh ja!! älskar den boken – helt otrolig!!


Dela på:
Annons
Laddar
https://ninacampioni.motherhood.se/sa-mar-jag-nu-i-klimakteriet/